Steder, mennesker og udvalgte debatindlæg 

Al politik bør være lokal. Foran  Holstebro Sygehus under sygehuskampen. Foto: Johan Gadegaard

 

Det  kræver ensomhed at forstå livets værdier, men fælleskab at opleve dem.

Foto: Lars Kruse AU-Foto

Kolonihaven er et godt dansk symbol - hvis hækken er lav nok til at kigge ud over.

 

Lidt om mig selv

Man kan føle sig hjemme flere, men ikke alle steder. Morgen på en strand i Queensland.  

Jeg har tilbragt flere længere studie-og forskningsperioder i USA, Australien og Canada. I de senere år har jeg haft det privilegium at bo og arbejde i to af verdens mest spændende storbyer, Melbourne og Vancouver. Her Melbournes skyline set fra Prince Phillips Bay.

Verdens smukkest beliggende storby. En udsigt mod downtown Vancouver fra min lejlighed i Kitsilano, som jeg aldrig blev træt af.

I 2012 begyndte jeg at indsamle materiale til en planlagt bog om canadisk Arktis ved at besøge Nunavut. Her er jeg på vej med fly til Pond Inlet i nordenden af den kæmpestore ø Baffin Island

I efteråret 2014 tilbragte jeg 5 dejlige  og arbejdsintensive uger ved Queen's University i den smukke, gamle by Kingston ved Lake Ontario. 

Jeg blev født i 1952 i Ordrup nord for København og tilbragte syv år af min barndom i Gelsted på Fyn. Men jeg var ung i Esbjerg og betragter mig i dag som vestjyde, dansker og verdensborger. I den rækkefølge. Jeg mener nemlig, man skal have rod et sted i verden for at kunne være borger i den. Jeg bor i Holstebro og føler mig derfor hjemme både ved Vestkysten og Limfjorden. Men jeg har rejst i næsten hele verden og boet i USA og Canada. Mine yndlingssteder er den australske outback, det norske fjeld - og Fur, hvor vi har sommerhus, og hvor jeg forstår, hvad det er at opleve livsfylde og ro.

Jeg er stærkt politisk interesseret og følger med i politik næsten døgnet rundt. Jeg tilhører dog ikke noget bestemt parti og bestræber mig på at forholde mig kritisk og selvstændigt. Det gør jeg dels ud fra min faglige indsigt, dels ud fra mit personlige ståsted som "republikanist", hvilket ikke er det samme at være republikaner. Det handler om vigtigheden af at sætte hensynet det almene vel højt. Jeg er socialliberal, men værdikonservativ. Jeg bryder mig ikke om firkantede meninger og unuanceret politisk debat. Jeg prøver at forstå dem, jeg er uenig med, og at kombinere rollen som debattør og analytiker. Når jeg skriver som debattør i dagbladene, er jeg generelt afdæmpet og nøgtern, synes jeg selv. Men jeg hører undertiden, at jeg har en skarp pen

Skal jeg hæfte nogle egenskaber på mig selv som akademiker må det være flid, selvdisciplin, engagement og faglig alsidighed. Som privatperson opfatter jeg mig som harmonisk, rolig, venlig, åben, liberal og kreativ. Men det er andre nok bedst til at vurdere. Jeg er en entreprenørtype, der elsker at organisere, fostre ideer og sætte ting i gang. Skal jeg nævne svagheder må det være ulyst ved rutinearbejde og et ønske om at kunne nå flere ting, end der er plads til i enkelt liv. 

Jeg sætter stor pris på rationalitet, men er ikke rationalist. Jeg ser ikke nogen modsætning mellem et videnskabeligt verdensbillede og en kristen livstydning. Jeg betragter livet som både en gave, jeg kan tage imod, og en opgave, der forpligter mig. Personligt ansvar og loyalitet over de fællesskaber, jeg er født ind i og har valgt at vedstå mig, regner jeg derfor som kerneværdier.

Familie og slægt

Jeg har siden 1979 været gift med Anette (Søe Böss), som er uddannelsesvejleder. Sammen har vi to børn, Anders Christian og Sissel Christine, som er henholdsvis psykolog og journalist.

Selv kommer jeg fra en familie, hvor min far, Frede C. Bøss, var sognepræst og min mor, Ellen Margrethe Bøss ("Bitten"), arbejdede hjemme og for sognet. På min jyske fars side går slægten tilbage til jyske og sjællandske præster og gårdejere. På min københavnske mors side går den tilbage til fynske og sønderjyske husmænd og selvstændige håndværkere m.v. Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvor mit anderledes efternavn stammer fra, ud over at familien i begyndelsen af 1900-tallet holdt op med også at hedde Christensen. Jeg og min del af familien staver vores navn med ö, fordi det blev stavet sådan før stavereformen i 1903. Men om der skulle være tyske aner langt tilbage, har jeg ikke noget problem med.

Arbejdsliv, faglige interesser og civile engagementer

Jeg har været lektor i historie og samfundsforhold ved Aarhus Universitet siden 1998. Forinden var jeg i fire år lektor ved det, der dengang hed Handelshøjskolen i Århus.

Jeg var fagligt aktiv som lærebogsforfatter og som bestyrelsesmedlem og formand for Gymnasieskolernes Religionslærerforeningen.

Fra 1986 til 1998 arbejdede jeg som freelance ved DR P1 og Radio Midt og Vest, først i programmet "Folk og Kirke", og derefter 10 fantastisk spændende og stimulerende år som redaktør, tilrettelægger og vært for programmet "Marginalen".

 

 

I begyndelsen af 1990'erne stod jeg som ophavsmand til og arrangør af den nordiske kulturfestival "Nordvesten", en udløber af mit nære forhold til Norge lige siden teenageårene. I de samme år fungerede jeg som konsulent, redaktør og facilitator for Forlaget Spektrum under dets eminent inspirerende og dygtige direktør, Werner Svendsen. 

 

Da jeg med en stor konference om den offentlig sektors betydning for den økonomiske globalisering grunden til det, der i 2009 blev Aarhus Universitets prestigefyldte MatchPoints  Seminar. Lige siden har jeg ikke undervist på fuld tid, men har kunnet koncentrere mig om at forberede og arrangere den årlige konference, facilitere seminarets Distinguished Visiting Professor og redigere MatchPoints bog-serien ved Aarhus Universitetsforlag. Resten af min tid går med skrive videnskabelige artikler, bøger, klummer, kommentarer, anmeldelser og kronikker og med at deltage i interview i medierne.

 

Siden 2006 har jeg været skribent ved Berlingske. Jeg skriver bl.a. klummen "Indspark" to gange om måneden, foruden kronikker og kommentarer. Jeg anmelder desuden bøger inden for historie og samfund og har desuden bloggen "Det demente samfund".

 

 

 

 

 

 

 

Med min overbevisning om betydningen af aktivt medborgerskab har jeg også været aktiv i det civile liv aktiv, specielt i 1980'erne som bl.a. kredsformand for et politisk parti og menighedsrådsformand i Tvis Sogn: Desuden varetog jeg bestyrelsesposter på et plejehjem og Holstebro Højskole. I dag er jeg formand for Museet for Religiøs Kunst i Lemvig og sidder i bestyrelsen for Lemvig Gymnasium.

    -  Dansk partipolitik, specielt værdipolitik

    -  Kulturpolitik 

    -  Europæisk historie og politik, specielt forholdet mellem EU og nationalstaten

    -  Irland - historie, samfund, politik og kultur